שתי מהפכות טכנולוגיות – המעבר לדיגיטציה והחיבור לאינטרנט – הולידו את המרחב הקיברנטי. מרחב זה אינו מיוצג בטריטוריה או בחפצים מוחשיים, אך בכל זאת הוא פיעפע לתוך המציאות האנושית והפך לחלק בלתי נפרד ממנה מכל הבחינות - כלכלית, חברתית, אישית ובין-מדינתית.
המרחב הקיברנטי מאופיין בתכונות מסוימות ההופכות אותו למאתגר במיוחד עבור מערכת המשפט: המידע הדיגיטלי נדיף מצד אחד, וניתן לאגירה מצד שני; הוא ניתן להצפנה והסוואת המקור ב"לחיצת כפתור"; הוא אינו מתוחם טריטוריאלית ולמעשה פורץ את גבולות סמכות השיפוט של המדינות, ועוד. כל אלה הפכו את האינטרנט להתפתחות טכנולוגית המאיימת על ההגמוניה של מערכת המשפט ואף על הסדר המדיני העולמי. לפיכך, מערכות מחשוב ותקשורת הפכו רלוונטיות לפשיעה כלכלית, פשיעה מאורגנת, מעשי טרור ואף פעולות לחימה יזומות-מדינה. בנוסף, תופעות של פרסומים פוגעים, הפרות של דיני הקניין הרוחני – הפכו אף הן לשכיחות ברשת האינטרנט.
הקורס יבחן את הממשק בין המשפט לבין טכנולוגיות המידע בסביבה הדיגיטלית, בניסיון לברר את היחס המורכב שבין שני אלה. הדיון ייערך באמצעות כמה סוגיות מרכזיות: צנזורה ממשלתית ברשת, חסימת גישה לאתרים פוגעניים, הגנה על קטינים ברשת, שימוש בתוכנות סינון, זכויות יוצרים וסימני מסחר בסביבה דיגיטלית, חשיפת גולשים אנונימיים ופשעי מחשב (פדופיליה, הימורים מקוונים, חדירה לחומר מחשב, הפצת וירוסים, הונאות מחשב וכדומה).
עוד במסגרת הקורס, נעמיק בשאלות הבאות: כיצד משפיע האינטרנט על ריבונותן של המדינות? האם האינטרנט נתפש כמחולק לטריטוריות? באילו תנאים יש להתיר לרשויות המדינה לאסוף מידע דיגיטלי מסוגים שונים (נתוני גלישה, תוכן הודעות דוא"ל וכיו"ב)? כיצד רשויות החקירה צריכות להתמודד עם טכנולוגיות מגבירות-פרטיות (כאמצעי אנונימיזציה והצפנה)? האם יש מקום להטיל על ספקיות השירות חובות שימור מידע ומעקב אחר משתמשי האינטרנט?
מרצה: עו"ד חיים ויסמונסקי